Waarschuwing!!!
Een zeer ernstig incident vond plaats tijdens onze vakantie in Marsa Alam
Hier volgt mijn verhaal...
Voor het eerst in Egypte boekten wij op het strand voor het hotel een snorkeltrip naar Marsa Abu Dahab, om zoals ons werd verteld, een prachtig koraal rif te bewonderen.
Mijn man en ik ( 58 en 56 jaar ) hebben nog nooit gesnorkeld, maar wij waren direct enthousiast...de trip was onder begeleiding, dus wat kon ons gebeuren.
Nadat wij een duikpak hadden gehuurd ( het water was wat fris) en een duikbril met snorkel hadden gekocht kon het avontuur beginnen.
Op de vraag, van het snorkel/duikteam, of dit onze eerste snorkel tocht was hebben wij bevestigend geantwoord. Er werd ons gevraagd of we zwemvliezen wilde huren, maar wij hadden geen idee waarom dit nodig zou zijn, het leek ons alleen maar lastig van die dingen aan de voeten..... Met 1 begeleider en 2 andere ervaren mannen die een complete snorkel uitrusting droegen, gingen wij de zee in..... prachtige koralen en vissen, alles ging goed,
totdat wij terug zouden gaan, en mijn man en ik, totaal uitgeput, tot onze grote schrik zagen hoe ver wij in zee zwommen.
Op dat moment kreeg mijn man veel water binnen... en zei tegen mij " Ik red het niet!! "..... Geschrokken zwom onze begeleider naar hem toe en probeerde hem mee te slepen..... dit lukte niet.... op datzelfde moment raakte ik volledig in paniek, want ik zag dat mijn man aan het verdrinken was..... ik kreeg geen lucht meer, door hyperventilatie, uitputting en complete paniek dreigde ik te stikken.
De begeleider probeerde mijn man zijn duikbril weer op te laten zetten en zijn snorkel in te doen en riep in het Engels " probeer naar de kant te zwemmen".
De begeleider probeerde mij op mijn rug te draaien, maar ik was zo in paniek dat ik alleen maar spartelde en tegenwerkte zodat hem dit niet lukte..... ik dacht te stikken.....mijn paniek was compleet, toen ik besefte dat ik mijn man niet meer had gezien en ik er van overtuigd was dat hij was verdronken.. ....snel zou ik nu ook gaan verdrinken....
Hoe lang, deze meest angstige en traumatische gebeurtenis in mijn leven heeft geduurd, valt buiten het besef van tijd.....
Op een gegeven moment moet ik iets zijn afgedreven, want opeens voelde ik rif onder mijn voeten en was ik zeer vastbesloten om dit niet meer te verlaten. Al vallend en krabbelend ben ik richting de kust gestruikeld waar, als een wonder, mijn man stond te zwaaien!!!! Hij heeft met zijn laatste kracht en overlevingsdrang de kust weten te bereiken!!!
Zo dankbaar en blij dat we beide dit drama hadden overleefd, kom je na een paar uur toch in een shock. Huilen, praten, en dan wordt je boos.... heel boos!!
Hoe heeft dit kunnen gebeuren.....
Beide droegen wij geen zwemvesten, en hadden geen zwemvliezen!! Wij zijn als leek, door een proffesioneel bedrijf, meegenomen op een toch zonder enig redmiddel!!!
Wij zijn in contact gekomen met de manager van het Resort, die dit incident zeer serieus heeft genomen. Er zijn samen gesprekken gevoerd met de manager van de betreffende duik/snorkel trip organisatie. Die hebben nu een protocol geschreven om dergelijke incidenten ten alle tijden te voorkomen......
Laat iedereen gewaarschuwd zijn overschat nooit een duik/snorkel trip organisatie !!!